Ihmiset28.7.2023 09:00

319 kilometriä työharjoittelua

Erä- ja luonto-oppaiksi opiskelevat Jenni Törmänen ja Kaisa Malin meloivat, pyöräilivät ja patikoivat kolme viikkoa Iitin seudulla — ja ihastuivat Iittiin.

Kaisa Malin, Jenni Törmänen

Vietimme heinäkuussa kolme viikkoa työharjoittelussa Iitin Matkailu ry:ssä. Opiskelemme molemmat erä- ja luonto-oppaiksi Eerikkilän Urheiluopistossa Tammelassa.

Tavoitteena oli kartoittaa Iitin seudun uusia ja vanhoja luontoreittejä Outdooractiveen, joka on reittien digitaalinen tietopankki.

Samalla nämä kolme viikkoa tarjosivat oivan tilaisuuden tutustua meille entuudestaan tuntemattomaan Iittiin.

Etsit sitten evästelyyn sopivaa päiväretkikohdetta, eripituisia melontareittejä tai monipuolisia pyöräilyreittejä, Iitistä löydät ne kaikki.

Mieleenpainuvia hetkiä

Vietimme työharjoittelun ensimmäisen viikon Etelä-Iittiin tutustuen. Pääsimme heti tositoimiin eli patikoimaan, pyöräilemään ja melomaan.

Luontoliikunta on mainio tapa tutustua uuteen paikkaan: kävellen, pyöräillen ja meloen uudet kulmat näyttäytyvät eri tavoin, ja poluilla on helppo kohdata uusia ihmisiä. Onnekas voi törmätä myös luonnon asukkeihin, kuten majavaan.

Toinen viikko vierähti Iitin kirkonkylän kulmilla. Alueella on paljon nähtävää ja koettavaa. Ohjelmoidun aikataulumme takia emme millään ehtineet vierailla kaikissa paikoissa, joissa olisimme halunneet käydä.

Viikko tarjosi kuitenkin lukuisia mieleenpainuvia hetkiä, kuten evästelyä Kalmusaaren laavulla, pyöräilyä Itä-Iitin kauniissa maalaismaisemissa ja melomista peilityynellä Urajärvellä.  

Luontoa löytyy ihmeteltäväksi

Kolmannella ja viimeisellä viikolla työharjoittelu huipentui melkein koko Iitin kiertävään melontaan.

Matkaan lähdimme Pohjois-Iitistä Kymijokea pitkin kohti Mankalan voimalaitosta ja kirkonkylän edustalla sijaitsevia järviä.

Vierailimme paljon kehuja keränneellä Hiidenvuorella ihailemassa mykistäviä maisemia ja jatkoimme matkaa Kimolan kanavaa pitkin takaisin pohjoiseen.

Kolme päivää ja 70 kilometriä myöhemmin olimme lopulta meloneet Iitin ympäri.

Vastatuulesta ja pienistä kolotuksista huolimatta reissu näytti Iitistä jälleen uusia puolia ja osoitti, että alueelta löytyy luontoa ihmeteltäväksi.

11 patikoidun, 93 melotun ja 215 pyöräillyn kilometrin jälkeen voimme todeta, että Iitti sopii kaikenlaisille luontoliikkujille.

Ilahduttavia kohtaamisia 

Olemme pieniltä paikkakunnilta kotoisin, ja pienten kuntien yhteisöllisyys on meille tuttu juttu, mutta myönnämme kolmen viikon kokemuksella ihastuneemme Iittiin.

Upean luonnon lisäksi meitä ovat ilahduttaneet lukuisat kohtaamiset ystävällisten paikallisten kanssa sekä matkailijan silmin monipuoliset palvelut, joita kunnasta löytyy.

Olemme saaneet työharjoittelun aikana tutustua moniin paikallisiin yrittäjiin, jotka ovat omilla tarinoillaan inspiroineet meitä yrittäjyyteen ja löytämään juuri omannäköisen urapolun.  

Me kesähessut kiitämme kohtaamisista ja kannustamme kurkkaamaan Iitin monipuolisia luontoreittejä Outdooractivesta. Keitä kahvit termariin, nappaa pullapitko eli iittiläisittäin sikanen mukaan ja lähde sinäkin luontoretkeilemään!  

Facebook