Uutiset26.1.2024 16:00

Ensi viikolla vietetään Uutisten viikkoa

Iitinseudussa julkaistaan pitkin viikkoa Kausalan ja Vuolenkosken alakoululaisten kirjoittamia juttuja.

Lumimarja Tirronen

Ensi viikolla vietetään koulujen ja uutismedian yhteistä Uutisten viikkoa. Teemaviikon historia ulottuu vuoteen 1995, jolloin alettiin järjestää vuotuista Sanomalehtiviikkoa — tosin yksittäisiä sanomalehtiviikkoja järjestettiin jo 1970-luvulla.

Vuonna 2020 Sanomalehtien Liiton nimi muuttui Uutismedian liitoksi, ja seuraavana vuonna Sanomalehtiviikon nimi muutettiin Uutisten viikoksi. 

Uutisten viikko antaa kouluille käytännön työkaluja mediakasvatukseen ja innostaa hyödyntämään uutisia opetuksessa. Viikon aikana kouluja kannustetaan keskusteluun luotettavan tiedon ja vastuullisen journalismin merkityksestä.

Tänä vuonna Uutisten viikon teema on "Löydä oma juttusi". Kampanjan keulahahmo on JerePöyhönen eli Käärijä, joka ponkaisi omalta kotikylältä koko Suomen Jereksi — paikallista lehteä lukien.

Paljon hyviä juttuja 

Iitinseutu kysyi Iitin alakouluja tänä vuonna mukaan Uutisten viikon sisältöjen toteuttamiseen, ja iloksemme Kausalan koulun rehtori TommiNikka ja Vuolenkosken koulun rehtori TainaPiilahti innostuivat asiasta. 

Ensi viikolla Iitinseudussa kuuluu erityisesti lasten ja nuorten ääni. Eri-ikäiset oppilaat ovat tehneet pieniä lehtijuttuja, haastatteluja ja mielipidekirjoituksia, joita julkaistaan torstaina 1. helmikuuta ilmestyvässä printtilehdessä. 

Lisäksi mainioimpia juttuja julkaistaan pitkin viikkoa verkossa.

Koululaiset ovat olleet niin tuotteliaita, että juttuja riittää julkaistavaksi lehdessä myös varsinaisen Uutisten viikon jälkeen.

Facebook