Seurakunta3.6.2024 15:30

Jo joutui armas aika

Iitin kirkko on avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten kesäkuun lopulta elokuulle.

Mikko Pelkonen

Kesän koittaessa monet kaupungeissa ja keskuksissa asuvat suunnistavat maakuntiin ja mökeille. Loma-ajan koittaessa veisataan tuttua suvivirttä. Luomakunta julistaa Jumalan hyvyyttä, ja ihmiset viihtyvät taas enemmän ulkotiloissa.

Seurakunnissa valmistaudutaan kesäleireille, ja pian juhlitaan perheiden teinien ripillepääsyä. Meillä Iitissäkin on kesän aikana kolme rippikoululeiriä ja konfirmaatiomessua.

Seurakunnan kesäaikaan liittyvät kiinteänä osana monet hääjuhlat, joita tullaan viettämään kauniiseen, historialliseen kirkkoomme.

Kirkkoon voi tutustua omatoimisesti

Iitin kirkon ovet ovat avoinna kaikille vieraille juhannuksen jälkeen. Kirkossa voi käydä omatoimisesti tutustumassa ja hiljentymässä ajalla 24.6.-9.8. aina maanantaista torstaihin klo 10-15.

Viikonloppuisin kirkossa on yleensä kirkollisia toimituksia, ja kesän alku on varattu Iitin musiikkijuhlien valmisteluun.

Seurakunnassa on tarjolla kaikille avointa toimintaa ja tilaisuuksia myös mökkiläisille. Kesäasukkaiden kirkkopyhä pidetään Iitin kirkossa sunnuntaina 30. kesäkuuta.

Vuolenkoskella kesäkirkkoon yhdistyy taidenäyttely

Koskenniskan kesäkirkko pidetään 7. heinäkuuta. Tänä vuonna Vuolenkosken aktiivinen kylätoimikunta on halunnut yhdistää kesäkirkon ja kuvataitelija Enni Kömmistön taidenäyttelyn.

Taiteilijalla on sukujuuret kylässä, jossa hän on nykyään aktiivinen vapaa-ajan asukas. Kömmistöllä on ollut ajatus tehdä kyläkirkkoon liittyvä teos kesän näyttelyyn.

Näyttelyn aiheet liikkuvat unen, mielikuvituksen ja uskon rajamailla; toivon, armon ja matkalta kotiin löytämisen teemojen parissa. Näyttelyn teokset ovat tänä vuonna valmistuneita keramiikkaveistoksia.

Terveisiä Australiasta

Karralan kotiseututalolla vietetään kesäkirkkoa sunnuntaina 14. heinäkuuta. Siellä mukana kahvitarjoilua järjestämässä ovat Imastun kummit, jotka keräävät näin tukea virolaisille ystäville vapaaehtoisten lahjoitusten kautta.

Kausalassa seurakunnan Kahvitupa toimii kesän aikana harvennetulla aikataululla. Kesäkuussa kokoonnutaan perjantaisin klo 14 Kahvituvan hartauteen; päivämäärät ovat nähtävissä seurakunnan ilmoituksissa Iitinseudussa.

Heinäkuun markkinahartaudessa 2.7. mukana on iittiläislähtöinen teologian tohtori Keijo Plit, joka tulee kertomaan työstään ja suomalaisesta kirkollisesta toiminnasta Australiassa.

Musiikillista ohjelmaa

Viikkoa ennen juhannusta järjestettävien Iitin musiikkijuhlien lisäksi myös seurakunnassa on tarjolla musiikillista ohjelmaa. Juhannuspäivänä 22. kesäkuuta järjestetään kansanlaulukirkko Kausalan seurakuntakeskuksella.

Perjantaina 7. kesäkuuta pidetään yhteislauluilta Iitin kirkonkylän kesäkahvilassa. Sunnuntaina 11. elokuuta kirkossa soi kesäpäivän musiikki; kanttorimme Enni Maaningan lisäksi mukana on jousikvartetti.

Kesän lopulla kouluun lähtevien siunaaminen toteutetaan sekä Kausalassa että Koskenniskan kyläkirkossa elokuun 4. päivänä.

 

Kirjoittaja on Iitin seurakunnan kirkkoherra.
Facebook