Uutiset16.4.2024 17:55

Kouvolan Ratamon yöpäivystyksen kohtalo ratkesi kehysriihessä

Jokaisella hyvinvointialueella säilyy keskussairaala.

Lumimarja Tirronen

Suomen hallitus on päättänyt uusista säästökohteista. Myös sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuus ratkaistiin kehysriihessä.

Muutoksia päätettiin tehdä perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena on tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.

Jokaisella hyvinvointialueella säilyy keskussairaala, jossa voidaan hoitaa synnytyksiä sekä tehdä kattavasti leikkaustoimintaa.

Alkuvuodesta julkaistua sairaalaverkkotyöryhmän ehdotusta, jossa osa keskussairaaloista muutettaisiin akuuttisairaaloiksi, ei siis edistetä. 

Ratamon yöpäivystys loppuu

Perusterveydenhuollon yöpäivystysten poikkeuslupakäytännöstä luovutaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Esimerkiksi Kouvolassa yöpäivystystä on järjestetty poikkeusluvalla.

Yöpäivystys lakkaa Kouvolassa, Iisalmessa, Jämsässä, Raahessa ja Varkaudessa viimeistään ensi vuoden loppuun mennessä.

Kaikki hyvinvointialueet voivat vapaasti järjestää ilta- ja viikonloppuaikaista kiirevastaanottoa. Hallitus toivoo tämän yleistyvän ja helpottavan sairaalapäivystysten ruuhkia.

Sairaaloiden ja päivystysten muutoksilla pyritään saavuttamaan 26,3 miljoonan euron säästö hyvinvointialuetalouteen vuodesta 2026 alkaen.

Facebook