Uutiset25.1.2023 15:13

Lokakuusta lähtien postia jaetaan enää kolmena päivänä viikossa

Eduskunta on hyväksynyt uuden postilain. Vuoropäiväjakelu ulotetaan koko maahan. Suurin osa paikallislehdistä on jäämässä jakelutuen ulkopuolelle.

Lumimarja Tirronen

Suomen eduskunta on hyväksynyt uuden postilain sisällön. Nykyisestä viisipäiväisestä postin jakelusta ja keräilystä siirrytään kolmipäiväiseen jakeluun ja keräilyyn. Lakiuudistuksen katsotaan olevan tarpeellinen, koska perinteisen paperisen postin volyymit vähenevät merkittävästi.

Lakimuutos mahdollistaa vuoropäiväjakeluun siirtymisen koko maassa. Aamulehden mukaan muutos tarkoittaa sitä, että posti jaetaan yhdellä viikolla maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina ja sitä seuraavalla viikolla tiistaina ja torstaina.

Esimerkiksi paikallislehtien jakelun kannalta tällaista systeemiä on vaikea saada toimimaan niin, että lehti jaettaisiin kaikille asiakkaille ajallaan.

Voimaan syksyllä

Lakimuutos on tulossa voimaan lokakuun alusta. Samalla otetaan käyttöön määräaikainen jakelutuki, jolla pyritään turvaamaan sanomalehtien viisipäiväinen jakelu harvaan asutuilla alueilla. Avustus koskee niitä alueita, joilla ei ole saatavilla täysin kattavaa viisipäiväistä varhaisjakelua tai kaupallisin ehdoin toteutettua varhaisjakelua.

Eduskunta esitti huomion siitä, että jakelutuen ulkopuolelle jäisivät alle kolme kertaa viikossa ilmestyvät lehdet, joihin kuuluu monia paikallislehtiä. Esimerkiksi Iitinseutu on jäämässä jakelutuen ulkopuolelle ja olisi jäänyt sen ulkopuolelle myös kaksipäiväisenä.

Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee lain mediatuesta, joka pyrkii turvaamaan paikallislehtien aseman.

 

Facebook