Uutiset20.7.2023 11:00

Moni nuori on jäämässä elokuun veronpalautus­päivänä ilman rahoja

Verohallinnolta puuttuu kymmeniä tuhansia tilinumeroita.

Lumimarja Tirronen

Verohallinnolta puuttuu 50 000 tilinumeroa sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat saamassa veronpalautuksia tänä vuonna.

Tilinumeroita puuttuu erityisesti elokuussa veronpalautuksia saavilta nuorilta, jotka eivät ole aiemmin saaneet palautuksia. Jos veronpalautuspäivä on 3. elokuuta, oma tilinumero pitää ilmoittaa viimeistään 27. heinäkuuta OmaVerossa.

2000-luvulla syntyneiden tilinumeroita Verohallinnolta puuttuu 16 500 kappaletta ja 1990-luvulla syntyneiden tilinumeroita noin 9 300 kappaletta.

— Tilinumero puuttuu usein niiltä nuorilta, jotka ovat ansainneet viime vuonna ensimmäistä kertaa niin paljon, että ovat maksaneet palkastaan veroja, sanoo menettelypäällikkö MariKleemola Verohallinnon tiedotteessa.

— Toivomme, että myös nuorten vanhemmat havahtuisivat muistuttamaan jälkikasvuaan tilinumeron ilmoittamisesta. Näin nuori välttyy veronpalautuspäivänä pettymykseltä.

Tilinumero ilmoitetaan OmaVerossa

Tilinumeron voi ilmoittaa OmaVerossa. Verohallinto ei saa tietoja nuorten tilinumeroista esimerkiksi pankeilta.

Viime vuonna 24 000 henkilöä sai veronpalautuksen maksuosoituksena eli rahalähetyksenä, koska Verohallinnolla ei ollut saajien tilinumeroita ajoissa tiedossa.

Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa Nordean kautta myöhemmin, mutta veronpalautuspäivänä rahoja ei vielä saa.

Jos tilinumeron ilmoittaa OmaVerossa vasta omana veronpalautuspäivänä tai sen jälkeen, rahojen saamisessa kestää noin kuukausi.

Suurin osa veronpalautuksista maksetaan elo-syyskuussa

Keskiviikkona 3. elokuuta veronpalautuksia saa yhteensä 1,8 miljoonaa suomalaista. 

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu eri henkilöillä eri aikaan. Siksi veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita. 

Eniten Verohallinto maksaa veronpalautuksia elo-syyskuussa. Veronpalautukset eivät välttämättä näy tilillä vielä veronpalautuspäivän aamuna.

Kaikkien yksityishenkilöiden viime vuoden verotus ei ole vielä valmistunut. Viimeisimmätkin saavat vuoden 2022 verotuspäätökset lokakuun loppuun mennessä. Viimeiset veronpalautukset maksetaan joulukuussa.

Facebook