Perhepäivä 2024 Iitin kunta
Uutiset16.12.2022 22:52

Koronatestiin vain ohjatusti

Lumimarja Tirronen

Koronaviruksen testaamisen kriteerit muuttuvat vuoden 2023 alusta lähtien huomattavasti. Terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin ohjataan enää siinä tapauksessa, että terveydenhuollon ammattilainen arvioi testin olevan tarpeellinen. 

Testiin ohjataan edelleen vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvia, jos heillä on oireita. Myös raskaana olevia oireisia testataan.

Kotitesti riittää useimmille

Päijät-Soten tiedotteen mukaan kotitesti riittää lähes aina koronatartunnan varmentamiseksi. Perusterveellä ja riskiryhmiin kuulumattomalla tartunnan saaneella ei yleensä ole tarvetta käydä terveydenhuollossa testauksessa.  

Tartuntatautipäivärahaa ei koronan takia saa enää vuoden 2023 alusta alkaen pelkän testituloksen perusteella. Tämän vuoksi testaukseenkaan ei enää ohjata tartuntatautipäivärahan hakemisen vuoksi. 

Drive-in päättyy

Drive-in-koronatestaus päättyy Lahdessa 31. joulukuuta. Tämän jälkeen testaukseen pääsee Akuutti24:n päivystykseen ja sote-keskusten hengitystieinfektio­vastaanotoille, mikäli testaukselle on lääketieteellinen peruste.

Tammikuun 1. päivänä 2023 Akuutti24:n näytteenottopiste on kuitenkin suljettu; se aloittaa toimintansa maanantaina 2. tammikuuta. Sote-keskusten hengitystieinfektiovastaanotot ovat auki arkisin.

Testiin vain ajanvarauksella

Akuutti24:n päivystyksen koronanäytteenottoon ja sote-keskusten hengitystieinfektiovastaanotoille pääsee vain ajanvarauksella. Aika Akuutti24:n päivystyksen koronatestiin varataan numerosta 044 440 3999 kello 9-17.

Puhelu ohjautuu takaisinsoittopalveluun, ja puheluihin vastataan mahdollisimman pian, viimeistään seuraavana päivänä. Näytteenottoon ohjattujen testattavien ei tarvitse ilmoittautua, ja sisätiloissa on käytettävä maskia.

Näytteenottohuoneeseen ohjataan opastein ovelta, ja näytteenottoon saavutaan varattuna aikana mahdollisimman täsmällisesti.

Koronatestauksen sähköinen ajanvaraus ei ole enää käytössä. 

Facebook