Uutiset19.1.2023 13:00

Poliisi varoittaa valepoliiseista

Huijauksia eri puolilla maata.

Lumimarja Tirronen

Eri puolilla Suomea on esiintynyt viime aikoina valepoliiseja. Valepoliisien huijausten kohteiksi joutuvat tyypillisesti iäkkäät ihmiset.

Poliisina esiintyvät huijarit soittavat tai tulevat oven taakse ja kertovat keksittyä tarinaa rikosuhasta, jonka vuoksi olisi tarve saada uhrin pankkikortti tai verkkopankkitunnukset haltuun sepitetyn rikoksen estämiseksi tai selvittämiseksi. Tämän jälkeen saaduilla tiedoilla nostetaan tilillä olevat varat tai tehdään ostoja.

Poliisi muistuttaa, että virkatehtävissä oleva poliisi ei koskaan pyydä pankkikorttia, tunnuslukua tai verkkopankkitunnuksia. Poliisi ei niitä tietoja tarvitse asiakkaalta.

Mikäli epäilee, että pankkikortti, sen tunnusluku tai verkkopankkitunnukset ovat joutuneet vääriin käsiin, maksuvälineet tulee sulkea pankin sulkupalvelussa. Asiasta kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille. Jos tilanne on juuri tapahtunut, soitetaan hätänumeroon 112.

Tapauksia eri puolilla 

Viimeisin tapaus oli maanantaina Punkalaitumella. Iäkkään henkilön asunnon ovelle oli tullut mies, joka oli esiintynyt poliisina ja kertonut sepitettyä tarinaa rikoksesta. Tällä verukkeella hän oli pyytänyt saada vanhuksen pankkikortin nähtäväkseen.

Vanhus oli antanut pankkikortin ja kertonut sen tunnusluvun. Mies oli poistunut paikalta pankkikortti mukanaan, ja kortilla oli tämän jälkeen tehty huomattava määrä ostoja Pirkanmaalla. Poliisi tutkii tapausta virkavallan anastuksena ja törkeänä petoksena.

Facebook