Iitinseutu Kesätauko Paraati
Tapahtumat8.5.2023 16:00

Ympäristöviikolla paneudutaan kestävään elämäntapaan

Iitin ympäristöpalkinnon saajaa voi ehdottaa Pohjois-Kymen Luonnolle.

Susanna Lohi

Päijät-Hämeen Ympäristöviikkoa vietetään 5.-11. kesäkuuta. Viikon avauspäivä on samalla maailman ympäristöpäivä.

Viikkoa vietetään 27. kerran. Mukana ovat ensimmäistä kertaa kaikki Päijät-Hämeen kunnat eli Iitti, Lahti, Hollola, Kärkölä, Orimattila, Hartola, Asikkala, Padasjoki, Sysmä ja Heinola.

Tänä vuonna ympäristöviikon teemana on kestävä elämäntapa. YK määrittelee kestäväksi kehitykseksi sellaisen kulutuksen tason, jonka puitteissa kyetään tyydyttämään ihmisten nykyhetken tarpeet tavalla, joka ei vie tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omia tarpeitaan.

Suomalaiset kuluttavat nelinkertaisen määrän luonnonvaroja verrattuna kestävän kulutuksen tasoon.

Ohjelmaa myös Iitissä

Ympäristöviikon aikana järjestetään lukuisia tapahtumia ja tempauksia, joilla pyritään kiinnittämään huomiota kulutuskäyttäytymiseen sekä ympäristön tilaan. Mukana olevat tahot järjestävät luontoretkiä, kierrätystapahtumia, luentoja ja siivoustalkoita.

Iitissä Kymenlaakson Jäte Oy on paikalla KesäKausala-tapahtumassa 10. kesäkuuta. Ständiltä saa hyviä vinkkejä lajitteluun ja biojätepussien taitteluun.

Pohjois-Kymen Luonto jakaa viikolla Iitin ympäristöpalkinnon. Palkinnon ansainnutta yhteisöä tai henkilöä voi ehdottaa sähköpostitse osoitteeseen pohjoiskymenluonto@gmail.com. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet Ekoidea ry ja Iitin seurakunta.

Myös Kausalan jäteasemalle on kaavailtu pienimuotoista toimintaa.

Julistekilpailu koululaisille

Lasten ja nuorten ajatukset kestävästä elämäntavasta ovat viikon järjestäjille tervetulleita. Ala- ja yläkoululaisille sekä lukiolaisille on järjestetty julistekilpailu, jonka voittajatyöstä tulee alueen tämänvuotisen Ympäristöviikon juliste.

— Julisteen toivotaan herättävän ajatuksia teemasta ja sopivan kaikenikäisille katsojille, toteaa Iitin ympäristönsuojelutarkastaja Taru-Tiina Kalliokuusi tapahtuman tiedotteessa.

Julistekilpailun voittajat palkitaan kevätjuhlassa.

Yleisökilpailussa jaetaan vinkkejä

Ympäristöviikon yleisökilpailussa jaetaan kestävän elämäntavan vinkkejä 11. kesäkuuta saakka. Kilpailuun voi osallistua jakamalla omat vinkkinsä sosiaalisessa mediassa tunnuksella #ympäristöviikonuusiovinkki.

Parhaat teot ja vinkit nostetaan esille Ympäristöviikon aikana, ja osallistujien kesken arvotaan mökkiviikonloppu Päijänteen kansallispuistossa.

Facebook