Sydänliitto
Pääkirjoitus29.3.2023 14:00

Aidosti auki

Lumimarja Tirronen

Suomalaiset ovat äänestäneet eduskuntavaaleissa innokkaasti ennakkoon, huomattavasti innokkaammin kuin vuoden 2019 vaaleissa. Iitissä ennakkoon äänestäneiden prosenttiosuus on pysynyt jotakuinkin samana.

Sunnuntain vaaleista on tulossa jännitysnäytelmä. Kolmen suurimman puolueen kannatusluvut ovat niin lähellä toisiaan, että lopputulos on aidosti auki.

Paljon on puhuttu taktisesta äänestämisestä, joka onkin todennäköisesti näille — ja ehkä tulevillekin — vaaleille leimallinen piirre. Taktikoinnilla tarkoitetaan sitä, että äänestäjät tekevät päätöksiä ensisijaisesti tulevaa hallituskokoonpanoa ajatellen.

Tällöin esimerkiksi SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton välillä arpova voi kallistua SDP:n puoleen myötävaikuttaakseen siihen, että hallituksesta tulisi sinipuna eikä kokoomuksen ja perussuomalaisten koalitio.

Iitissä keskustapuolueella on perinteisesti ollut vahva kannatus, ja keskustan menestyminen onkin yksi näiden vaalien kiinnostavimmista kysymysmerkeistä. Omana elinaikanani olen ehtinyt tottua siihen, että "kolme suurta" ovat lähes kiveenhakatusti keskusta, kokoomus ja SDP, ja vaaleissa määritellään näiden kolmen keskinäistä valta-asetelmaa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana perussuomalaisten nousu on kuitenkin muuttanut status quota radikaalisti, ja nyt ollaan tilanteessa, jossa kolmen suurimman vaaliväittelyissä ovat Petteri Orpo, Sanna Marin ja Riikka Purra.

Olipa politiikan sisällöistä mitä mieltä tahansa, äänestysaktiivisuudelle tämä totuttujen asetelmien keikahdus ja ilmapiirin sähköistyminen näyttäisi tekevän hyvää.

Iitinseutu seuraa vaalien ääntenlaskentaa sunnuntai-iltana ja raportoi Hämeen vaalipiirin tuloksista tuoreeltaan verkossa.

Facebook