Iitinseutu Kesätauko Paraati
Tapahtumat29.3.2023 16:30

"Ennakkoäänestyksen suosio kasvaa vaali vaalilta"

Iitin kirjastoauto toimi viikonloppuna liikkuvana ennakkoäänestyspaikkana. Vaalitoimitsija Jouko Koivusen mukaan kyläläisten järjestämät vaalikahvit ovat uutta.

Lumimarja Tirronen

Iitin kirjastoauto Hiisi kaartaa Mankalan Ratatielle säntillisesti luvattuun aikaan. Kirjastoauto on toiminut koko viikonlopun ajan liikkuvana äänestyspaikkana, ja Mankalan pysähdyspaikka on rupeaman viimeinen.

Sisällä autossa äänestäjiä odottaa kaksi vaalitoimitsijaa: Tiina Mikkola ja Jouko Koivunen. Kaksikolla on selkeä työnjako, ja Koivunen ohjaa sisään astuvat äänestäjät ensin "äänestyskoppiin" verhon taakse.

Kun numero on raapustettu, siirrytään Mikkolan pakeille, missä tärkeä lipuke suljetaan kirjekuoreen. Henkilöllisyystodistustakin pitää näyttää, ja Mikkola rekisteröi tietokoneelle, että äänioikeutettu on käyttänyt äänensä.

"Tämä on ollut kivaa!"

Mikkola ja Koivunen ovat silmin nähden innoissaan viikonlopun vähän erikoisemmasta työpestistä.

— Ennakkoäänestys on ollut vilkasta. Voi sanoa, että se vilkastuu vaali vaalilta, sanoo Koivunen, joka on ollut kirjastoautossa vaalitoimitsijana niin kauan kun liikkuvaa palvelua on Iitissä tarjottu.

Koivunen ei tarkkaan muista, milloin ennakkoäänestysbussi ensimmäisen kerran kiersi Iitin kylillä, mutta arvioi siitä olevan yli 10 vuotta.

— Tämä on ollut kivaa, Tiina Mikkola hihkaisee pöytänsä takaa:

— Äänestäjät ovat kovasti kiitelleet tällaista mahdollisuutta.

— Äänestäjät ovat aivan mahtavia, kehuu Koivunenkin:

— Moni on kertonut äänestävänsä nyt ensimmäistä kertaa ennakkoon. Osa on valinnut tämän vaihtoehdon ihan mielenkiinnosta.

Nuorten määrä lisääntynyt

Jouko Koivunen on havainnut, että ennakkoäänestämässä käy koko ajan enemmän nuoria.

— Selvästi äänestäminen ei ole heille pelkkä velvollisuus, hän pohtii.

Toki kylillä äänestää paljon nimenomaan ikäihmisiä.

— Invahissi on ollut kovassa käytössä koko viikonlopun ajan.

"Äänestäminen on kylän yhteinen tapahtuma"

Koivusen mukaan näissä vaaleissa uusi juttu ovat olleet kyläläisten järjestämät vaalikahviot, joita on ollut monin paikoin.

— Lyöttilässäkin oli piha täynnä väkeä, ja Säyhteellä oli kahvitarjoilu. Vuolenkoskella vaalikahvit tarjottiin auton molemmissa pysähdyspaikoissa. Kummassakin kävi yli 40 äänestäjää.

Koivusen mielestä kahvittelu tuo ennakkoäänestykseen varsinaisen vaalipäivän tuntua ja muutenkin mukavan lisän.

— Äänestämisestä tulee kylän yhteinen, sosiaalinen tapahtuma.

Paljon äänestäjiä muualta

Kylien asukkaiden lisäksi liikkuvaa ennakkoäänestysmahdollisuutta ovat hyödyntäneet etenkin mökkiläiset. Ennakkoon kun voi äänestää missä päin Suomea tahansa.

Mankalan kakkoskodissaan etätöissä olleet Lea Laakso ja Esko Kiiski ovat aina ennen äänestäneet varsinaisena vaalipäivänä kotikaupungissaan Helsingissä.

— Asumme tuossa 50 metrin päässä. Kun näin kirjastoauton, sain yhtäkkiä idean, että voisimmekin äänestää nyt täällä. Sunnuntaina meillä on nimittäin menoa, Laakso juttelee.

Jouko Koivunen ottaa esille Helsingin vaalipiirin ehdokasluettelon, josta Laakso ja Kiiski pääsevät tarkistamaan ehdokasnumerot. Koivusella ja Mikkolalla on kaikkien vaalipiirien ehdokaslistat autossa mukanaan, ja niitä on myös tarvittu.

— Paljon on ollut äänestäjiä muista vaalipiireistä.

Vaalikahvit kruunaavat ennakkoäänestyksen

Kun tunti tulee täyteen, vaalitoimitsijatkin pääsevät kahville. Kaukaan kyläyhdistys tarjoaa täytekakkukahvit Mankalan entisellä ostarilla kyläkokouksensa päätteeksi.

Myös Lea Laakso ja Esko Kiiski lähtevät sisälle kakkukahveille ja rupattelemaan kyläläisten kanssa. Kahvipöydässä he saavat aimo annoksen Iitti-tietoutta.

Kakkoskodista saattaa vielä tulla ykköskoti.

Facebook