Iitinseutu Kesätauko Paraati
Ihmiset5.6.2024 13:00

"Halusin nähdä maailmaa"

Kymentaakse asettunut Joakim Olkkonen on työskennellyt sukeltajana, vedenalaisena kuvaajana ja tv-tuotannoissa.

Minna Tervo

Iittiläistynyt Joakim Olkkonen on asunut Suomessa 10 vuotta, joista neljä vuotta Kymentakana. Sitä ennen koti on ollut maailmalla.

— Jos joku olisi sanonut minulle, että tulevaisuudessa asun maalla Suomessa, kasvatan vihanneksia ja teen mökkitalkkarin hommia, en olisi uskonut, Olkkonen sanoo.

Kun Joakim oli lapsi, hänen perheensä asui eri puolilla Itä-Afrikkaa ja sen jälkeen Belgiassa. Perhe muutti maasta toiseen YK:n kehitysohjelmassa työskennelleen diplomi-insinööri-isän töiden takia.

— Kasvoin lapsena siihen, että muutimme maasta toiseen. Elämäntyyli oli minulle luonteva, kun aikuistuin. Minulla oli halu nähdä maailmaa, nyt 45-vuotias Olkkonen sanoo.

18-vuotiaana hän muutti Englantiin opiskelemaan mediataiteita. Siitä lähtien Olkkonen on tehnyt aika ajoin graafisen suunnittelijan töitä.

Sukeltaminen vei mennessään

Päästäkseen matkustelemaan hän oli valmis tekemään kaikenlaisia töitä. Esimerkiksi Kaliforniassa hän työskenteli vesiurheilukeskuksessa, teki tuplasti töitä ja asui pakettiautossa.

— Säästin rahat matkalippuun maailman ympäri. Lippuun sisältyi kahdeksan etappia eri puolilla maailmaa, Olkkonen muistelee nuoruuden seikkailunhaluaan.

2000-luvun alkupuolella hän asui Australiassa. Siellä hän suoritti purjehdus- ja sukelluskurssin.

— Hurahdin sukeltamiseen. Veden alla on aivan erillinen oma maailmansa.

Sen jälkeen Olkkonen työskenteli sukelluksenopettajana ja sittemmin vedenalaisena kuvaajana. Hän kuvasi turisteille paljon matkamuistoja.

— Ne vuodet olivat upeaa aikaa. Työ oli kivaa ja mahdollisti matkustamisen mielenkiintoisiin maihin.

Uusia maita ja uusia töitä

Olkkonen asui Thaimaassa ja sukelteli muun muassa Koh phi phi -saaren vesissä. Kun tsunami aiheutti laajoja tuhoja Kaakkois-Aasiassa vuonna 2004, Olkkonen oli tuossa vaiheessa asunut jo puoli vuotta Filippiineillä.

Seuraavaksi Olkkonen muutti Uuteen-Seelantiin opiskelemaan tv- ja elokuva-alaa, koska halusi laajentaa osaamistaan. Hän opiskeli maassa sittemmin myös meribiologiaa, meritieteitä ja geologiaa valmistuen lopulta geologiksi.

Uudessa-Seelannissa vierähti aikaa kahdeksan vuotta.

— Työskentelin kuvaustuotannoissa kuvaajana ja valaistustehtävissä. Työt olivat useimmiten kansallisia lyhytelokuvia, mainoksia ja musiikkivideoita, Olkkonen muistelee.

— Olin mukana muutamissa isommissakin tuotannoissa, kuten Toyotan mainoksessa ja Power Rangers -televisiosarjan tekemisessä.

Suomalainen identiteetti

Maailmalla Joakim Olkkonen on aina sanonut olevansa kotoisin Suomesta. Suhde kotimaahan on säilynyt hyvin, sillä hän on viettänyt aikaa toistuvasti Suomessa.

Lopulta perhesyyt kotimaassa vaikuttivat päätökseen muuttaa asumaan Suomeen.

— Olen aina kokenut olevani suomalainen. Olen sellainen, joka ei osaa puhua itsestään ja jonka on vaikea kehua itseään ansioluettelossa, Olkkonen vitsailee.

Kiertäminen maailmalla on opettanut kykyä selviytyä uusissa olosuhteissa ja erilaisten ihmisten kohtaamista. Kuitenkaan matkustaminen ei ole Olkkosen mukaan suonut hänelle pelkästään positiivista antia: ihmissuhteet ovat kärsineet muuttamisen keskellä.

— Monet vuodet useissa eri maissa antavat minulle lopulta tunteen, etten ole mistään kotoisin. Olen kokenut vierauden tunnetta joka paikassa — samalla olen kotoisin vähän kaikkialta, Olkkonen pohtii.

"Tuntuu hyvältä olla Iitissä"

Keskellä maaseutua Iitissä hän tuntee olevansa välillä aika kaupunkilainen.

Sen suhteen hän on samassa tilanteessa monen asiakkaansa kanssa, sillä vapaa-ajan asukkaissa on paljon vakituisesti muualla asuvia kaupunkilaisia.

— Tällä hetkellä tuntuu tosi hyvältä olla Iitissä. Tunnen koko ajan enemmän, että olen kotona.

Facebook