Iitinseutu Kesätauko Paraati
Yritykset5.6.2024 15:30

Mökkitalkkarin palvelut keventävät lomailijan työmäärää

Joakim Olkkonen auttaa asiakkaita myös silloin, kun pihalla on vastassa aloittamisen kynnys.

Minna Tervo

Yrittäjyys mökkitalkkarina aukesi iittiläisen Joakim Olkkosen eteen vähän sattumalta.

Olkkosen Ranskassa asuvat vanhemmat olivat hankkineet huvilan Märkjärven rannalta Iitin Kymentaan kylästä vuonna 2019. Koronavuosien aikana Olkkonen otti kontolleen kesänviettopaikasta huolehtimisen.

— Tulin tekemään tänne kunnossapitotöitä. Vähitellen ihastuin koko Iitin seutuun.

Olkkonen oli ennenkin viihtynyt kotimaan mökkireissuilla, ja tälläkin kertaa hän tunsi nauttivansa elämisestä maaseudun rauhassa luonnon keskellä. Parasta oli, kun mökillä riitti käytännönläheistä tekemistä.

— Opettelin tekemään piha- ja puutarhatöitä ja innostuin hommista yhä enemmän. Tykkään tehdä töitä käsilläni ja opiskelen lisää kaikkea alaan kuuluvaa.

Ennen Iittiin tuloa puutarhatyöt eivät olleet miehelle entuudestaan tuttua hommaa, mutta hän on oppinut nopeasti: tänäkin kesänä hän kasvattaa itse yrttejä ja vihanneksia.

Toinen kesä mökkitalkkarina alkamassa

Puolitoista vuotta sitten syksyllä Olkkonen päätti tarjota palveluja pihojen ja kiinteistöjen ylläpitoon aluksi Kymentaan alueella. Tässä vaiheessa tuoreesta mökkitalkkariyrittäjästä oli jo tullut vakituinen kylän asukas.

— Jakelin postilaatikoihin mainoksia palveluistani. Pian minulle soitti kylältä eräs rouva, joka halusi tietää, kuka olen. Hän lupasi tilata palveluita, sillä hän halusi kannattaa kylällä olevaa uutta yrittäjää. Näin sain ensimmäisen asiakkaani.

Ensimmäistä kesää vuosi sitten Olkkonen pitää työmäärältään mukavan suuruisena. Kulunut kevät sujui myös lupaavan vilkkaasti. Kahtena talvena kysyntää on ollut vaihtelevasti lumi- ja hiekoitustöissä.

Asiakkaita toiminimiyritys Joakim Olkkonen on saanut koko Iitin alueelta. Tarvittaessa hän ajaa töihin lähimpiin kaupunkeihin saakka.

— Asiakkaissa on paljon ikäihmisiä, jotka eivät itse jaksa tai pysty tekemään töitä. Nuoremmat asiakkaat haluavat päästä mökillä lomailemaan ja hakevat sen takia helpotusta työmäärään.

— Lisäksi asiakaskuntaa löytyy Airbnb-kohteiden vuokraajista. He tilaavat asunnoille käyntejä ylläpitotöihin.

Hyvin vaihtelevia asiakastöitä

Asiakkaiden yleisimmin toivomia palveluja ovat nurmikonhoitotyöt, piha- ja puutarhatyöt, laitureiden, terassien ja julkisivujen kunnossapito ja pienremontointi, kattojen ja kourujen hoito, saha- ja raivaussahatyöt, sisäsiivoukset ja ikkunanpesut sekä Airbnb -kohteiden ylläpito.

Mökkitalkkarilla on kaksi yhteistyökumppania, joiden kanssa hän tekee töitä asiakkaille. Olkkonen rakentaa aktiivisesti verkostoa työnalaansa kuuluvien ammattilaisten kanssa.

— Kiireisimpiä sesonkiaikoja ovat tähän mennessä olleet kevät ja syksy. Terassipesut ja -käsittelyt sekä kattojen puhdistukset ovat tyypillisiä mökkitalkkarin töitä.

Joakim Olkkosen kokemuksen mukaan mökkitalkkarin työ on monipuolista ja asiakkaiden toiveet vaihtelevat paljon. Ilman ulkopuolelta saatuja lisäkäsiä osa asiakkaista joutuisi luopumaan kesäpaikastaan.

— Erään asiakkaan luona kävin säännöllisesti hoitamassa kahta isoa kasvihuonetta. Sitten minulla oli asiakas, jonka koko piha laitettiin uusiksi, ja lopuksi rantaan tuli uusi laituri, Olkkonen kertoo esimerkkeinä.

Ratkaisu aloittamisen vaikeuteen

Monesti asiakkaan varsinainen ongelma on, että aloittamisen kynnys mökin projekteissa on korkealla. Odottavat työt tuppaavat kertyä isommaksi kuormaksi, vaikka pihatöihin sopii Olkkosen mukaan säännöksi "tee usein, mutta vähän".

Olkkonen tekee usein töitä yhdessä asiakkaan kanssa, jolloin työn tulokset näkyvät nopeasti. Työn edistyessä innostus kasvaa.

— Minulle tulee hyvä tunne siitä, että saan autettua asiakasta pääsemään vauhtiin oman pihan ja puutarhan töissä.

Facebook