Uutiset11.3.2024 11:30

Sosiaalipalveluiden asiakastiedot näkyvät jatkossa OmaKannassa

Tiedot tulevat näkyviin vaiheittain.

Lumimarja Tirronen

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen asukkaat voivat nähdä OmaKanta-verkkopalvelusta sosiaalipalveluissa kirjattuja tietojaan tästä päivästä lähtien.

Tähän asti OmaKannasta on nähnyt vain terveystietoja, mutta ei sosiaalipalveluiden tietoja.

— Asiakkaalle näkyy OmaKannasta tietoja, jotka hänestä on kirjattu sosiaalipalveluissa 11. maaliskuuta lähtien. Tätä ennen kirjatut tiedot eivät tule näkyviin, kertoo ICT-tuotepäällikkö SannaHämäläinen Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tiedotteessa.

Asiakas voi nähdä OmaKannasta itseään koskevat sosiaalipalvelujen asiakirjat, kuten päätökset ja suunnitelmat. Lisäksi OmaKannasta voi tarkistaa asiakkuuden alkamisajankohdan ja omatyöntekijän yhteystiedot.

Tiedot löytyvät Sosiaalipalvelujen tiedot -nimisestä osiosta. Sosiaalipalvelujen tiedot -osio näkyy OmaKannassa, vaikka ei olisi asiakkaana sosiaalipalveluissa. 

— Jos asiakas ei itse käytä digipalveluja, hän voi valtuuttaa läheisensä hoitamaan asioita puolestaan, jolloin tiedot näkyvät OmaKannassa myös valtuutetulle henkilölle, kertoo liiketoiminnan asiantuntija MarjoHirvonen Kelan Kanta-palveluista.

Kaikki tiedot eivät näy

Tiedot tulevat näkyviin OmaKantaan vaiheittain.

Asiakaskertomukset, iäkkäiden asumispalvelujen ja kotihoidon tiedot sekä koulukuraattoreiden ja lastenvalvojien kirjaamat tiedot eivät vielä näy. Myöskään kaikki lastensuojeluilmoitukset ja huoli-ilmoitukset eivät vielä näy asiakkaalle.

Aivan kaikki tiedot eivät tule näkyviin OmaKantaan jatkossakaan. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi turvakotipalveluun tai lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisytyöhön liittyvät asiakirjat ja maksutapahtumat.

Tulevaisuudessa myös sosiaalipalvelujen tiedot liikkuvat eri hyvinvointialueiden välillä, mikäli asiakas on antanut siihen luvan. Näin tiedot kulkevat asiakkaan mukana, jos hän muuttaa paikkakunnalta toiselle.

Päijät-Hämeen ja muiden hyvinvointialueiden välillä tiedot alkavat liikkua vuoden 2024 loppupuolella, kun tarvittavat muutokset asiakastietojärjestelmiin on tehty.

Facebook