Iitinseutu Kesätauko Paraati
Kulttuuri6.6.2024 11:30

Iitin teatterikesä on omistettu Topi Sorsakoskelle

Kaksi kitaraa -musiikkinäytelmä tarjoaa hyvää musiikkia ja sopivasti huumoria.

Johannes Niemeläinen

Tämänkesäisessä Iitin Harrastajateatterin näytelmässä on paljon symboliikkaa. Topi Sorsakoski – Kaksi kitaraa -musiikkinäytelmä täyttää kymmenen vuotta ja ohjaajapariskunta Jan ja Katri Nyquistin ohjausura Iitin kesäteatterissa 20 vuotta.

Jan Nyquist tunsi vuonna 2011 menehtyneen Topi Sorsakosken henkilökohtaisesti. Sorsakoski, oikealta nimeltään Pekka Tammilehto, oli menestyksekäs laulaja.

— Puhutaan 1980-luvusta. Olimme yhtä aikaa töissä Rewattissa, Nyquist kertoo.

Rewatt on Helsingissä toiminut äänentoistoon ja valaistuspalveluihin erikoistunut yritys. Sorsakoski korjasi putkivahvistimia ja oli siinä Suomen parhaita asiantuntijoita, Nyquist kertoo.

— Topi korjasi lennosta keikkamatkoillakin vahvistimia. Mukava ja rento tyyppi.

Nyquist korostaa, että tuntemus jäi työkaveruusasteelle.

Muuhunkin olisi ollut aineksia. Myös Hullujussi-bändin rumpali Yrjö Fonselius työskenteli Rewattissa.

— Vitsailimme kolmestaan, että olisimme perustaneet bändin.

Nyquistillä itsellään on taustaa basistina sekä Bahamaha-yhtyeen solistina.

"Hyvin soitettua ja laulettua"

Musiikki on Kahdessa kitarassa pääosassa: noin 60 prosenttia esityksen kestosta on laulua ja musiikkia.

— Biisit vievät tarinaa eteenpäin, Jan Nyquist sanoo.

Vaikka näytelmässä on hauskoja kohtia, ohjaajat eivät halunneet, että Kaksi kitaraa olisi vitsikavalkadi biisien välillä.

— Vakava, tosissaan oleva ihminen on hauska.

Puskafarssia ei ole luvassa. Kaksi kitaraa on rehellinen musiikkinäytelmä ja keskittyy Sorsakosken tuotantoon. Näytelmäosuudet kertovat muusikon taustasta ja historiasta.

Musiikin suuri rooli näkyy myös esitykseen valmistautumisessa. Laulamiseen näyttelijöitä on valmentanut Sibelius-Akatemian käynyt laulunopettaja Tanja Varha.

Osaavien laulajien lisäksi soittajina on tuttuja taitureita. Bändinä on Petri Savolaisen Pertti Polvijärvi ja Kojootit, kapellimestarina Janne Aalto.

— Hyvin soitettua ja laulettua, Nyquist tiivistää.

Kolmetuhatta katsojaa?

Marianne Tikkasenkirjoittama Kaksi kitaraa sai ensiesityksensä kesällä 2014 Korvenkylän kesäteatterissa. Iittiin se päätyi Janne Aallon ideasta.

IHT tavoittelee Sorsakoski-näytelmästä Juice Leskisestä kertoneen rock-kupletin kaltaista menestystä. Tässä voi auttaa se, että tasokkaasta musiikkiteatterista tunnetussa Korvenkylässä ei tänä kesänä ole esityksiä.

Juice-näytelmää tuli katsomaan noin 4 300 katsojaa kesällä 2017.

— Ihan siihen ei varmaan päästä, mutta kolmetuhatta voi mennä rikki, Jan Nyquist veikkaa.

Iitissä lipunmyyntiä edesauttaa se, että kesäteatterissa on numeroidut paikat. Lippuja on helppo myydä verkon lippukaupoissa, kun ihmiset voivat valita itse oman paikkansa.

"Ketään ei syrjitä"

Kesällä 2004 Jan Nyquist ohjasi Iitin kesäteatterissa Aleksis Kiven kirjoittaman Olviretki Schleusingenissä -näytelmän. Teatterikorkeakoulusta oppinsa hakeneet Jan ja Katri Nyquist ovat olleet keskeinen osa Iitin harrastajateatterielämää yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

— Iitissä on kiva olla, täällä on kiva jengi. Niin pitkään jatketaan, kun meidät tänne hyväksytään, Jan Nyquist sanoo.

Vuosien saatossa Iitin vahvuus on ollut innokas harrastajaporukka. Innostus on pysynyt, vaikka porukan sisällä on ollut jonkin verran vaihtuvuutta.

Nyquist on todistanut näyttelemisen lapsina aloittaneiden teatteriharrastajien varttumisen kesä kesältä. Kaksi kitaraa -näytelmässäkin nuorin näyttelijä on kahdeksanvuotias.

— Ensin ne on pieniä ja sitten tekeekin Häräntappoasetta ihan tosissaan.

Nyquistin mielestä harrastajateatterin funktio on se, että harrastajat saavat siitä jotain.

— Ketään ei syrjitä millään tavalla. Me ei Katrin kanssa haluta rajoittaa, jos joku haluaa tulla mukaan.

 

Topi Sorsakoski — Kaksi kitaraa -musiikkinäytelmä Iitin kesäteatterissa 5.–28. heinäkuuta. Museotie 10, Iitin kirkonkylä.
 
Pääosissa: Petri Savolainen, Antti Tuominen, Jarmo Lindgren, Tarja Niemi, Juuso Peltola, Lumi Kaariaho, Milja Simonen-Räkköläinen. 
Facebook