Iitinseutu Kesätauko Paraati
Uutiset22.4.2024 19:00

Kymenlaakson Vuoden kylä on Pilkanmaa

Lumimarja Tirronen

Kymenlaakson Vuoden kylä 2024 on Pilkanmaa Kouvolan Kuusankoskella. Kymenlaakson maakuntahallitus vahvisti valinnan kokouksessaan tänään.  

Pilkanmaa on noin 1 400 asukkaan kylä, joka sijaitsee Jaalan Pyhäjärven ja Kymijoen kainalossa. 

Palkintoperusteluissa mainitaan kylän kaunis luonto ja suhteellisen tuore kyläyhdistys, jonka perustaminen on aktivoinut kylää valtavasti.

Valintatoimikunnan mukaan kylällä toimitaan ennakoivasti ja laaja-alaisesti sekä turvallisuusnäkökulmat huomioiden. Aktiivisen viestinnän merkitys on ymmärretty, ja yhteistyötä tehdään esimerkiksi Kouvolan kaupungin kanssa.

Kyläyhdistys on laatinut kyläsuunnitelman ohjaamaan kylän kehittämistä. Erityisesti on panostettu Luodonkärjen ja Kirjavaisten ranta-alueiden kehittämiseen.

Koulun luistelukenttää on ylläpidetty talkoovoimin. Suositut vuosittaiset tapahtumat, kuten Pilkanmaan Pihapiirit, keräävät runsaasti osallistujia. 

Kyläturvallisuuskysely toteutettiin kylällä vuonna 2022. Vuonna 2023 kylään perustettiin Kymenlaakson ensimmäinen kyläyhdistyksen alainen Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysryhmä.

"Piristysruiske"

Vuonna 2020 perustettu Pilkanmaan kyläyhdistys ry kuvailee toimintaansa hakemuksessaan muun muassa seuraavasti:

"Kyläyhdistys antoi varsinaisen piristysruiskeen koko kylälle. Koronapandemia toki toi toiminnan käynnistämiseen omat haasteensa, mutta jo parissa vuodessa kylällä oli useampi vuosittainen tapahtuma, useita projekteja eri kumppaneiden kanssa sekä suunnitelma kylän lähitulevaisuuden varalle. Ja ennen kaikkea oli aktiivista väkeä käymään talkoissa ja tapahtumissa."

"Pilkanmaa on osoitus siitä, että aktiivisella paikallistoiminnalla on paikkansa tässä maailmassa. (...) Kukaan muu ei tule meidän olojamme parantamaan, jos emme sitä itse tee — ja kun toimeen tarttuu, niin kummasti muutkin käärivät hihansa."

Vuoden 2024 kylätoiminnan tiennäyttäjäksi valittiin EsaOjanen Pilkanmaalta. Ojanen on ollut perustamassa ja kehittämässä Pilkanmaan kyläyhdistystä.

Valintatoimikunnan mukaan Ojanen on saanut omalla esimerkillään vanhan ajan talkoohengen hienoon nosteeseen. Tänä vuonna hänet valittiin myös Kouvolan kylien neuvottelukunnan varapuheenjohtajaksi.

Vuoden 2024 maaseututoimijaksi valittiin kotiseutuneuvos RistoRahkonen Virolahden Virojoelta.

Facebook