Uutiset1.2.2024 00:50

Lakkojen vaikutuksia kootusti

Postialan lakko vaikuttaa Iitinseudun jakeluun.

Lumimarja Tirronen

Monet eri ammattiliitot ovat julistaneet poliittisia lakkoja joko torstaille tai perjantaille. Osa lakoista on kaksipäiväisiä.

Työnseisausten täsmällisiä vaikutuksia on vaikea ennakoida, koska monin paikoin ne riippuvat siitä, kuinka paljon työntekijöitä lakkoihin osallistuu. Työntekijän ei tarvitse ilmoittaa työnantajalle etukäteen, aikooko hän osallistua lakkoon. 

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko kestää kaksi vuorokautta. Päiväpostia ei jaeta torstaina eikä perjantaina, joten myöskään torstaina 1. helmikuuta ilmestyvää Iitinseutua ei jaeta niille asiakkaille, jotka saavat lehden päiväpostin mukana. Lehdet jaetaan vasta ensi viikolla.

Varhaisjakelun lehdet jaetaan normaalisti torstaiaamuna.

Ainakin Tiltuntori ja Tokmanni auki

Iitissä PAM:in lakon piirissä ovat K-market, S-market, ABC-huoltoasema ja Tokmanni. 

Kausalan K-kauppias on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa kaupan olevan normaalisti auki torstaina. Myös Kausalan Tokmanni on tiedottanut Facebookissa, että myymälä on torstaina avoinna klo 8-18.

Kymen Seudun Osuuskaupan kaupallinen johtaja AriHyytiä kertoi ennen lakkoaKymenSanomille, että KSO:n kauppojen ja liikenneasemien osalta selviää vasta torstaina, mitkä yksiköt ovat auki. 

Kausalan S-market on avoinna torstaina klo 9-18. Kausalan ABC kertoo Facebookissa sulkevansa ovet torstaina klo 18. Kouvolan Prisma on auki klo 16 asti.

KSO:n esihenkilöt eivät kuulu lakon piiriin, ja he ovat torstaina töissä normaalisti.

Junat eivät kulje perjantaina 

OP Hämeen osuuspankkien kassapalvelut eivät ole auki torstaina.

JHL:n ja RAU:n lakot pysäyttävät Suomen junaliikenteen vuorokaudeksi perjantaina lukuun ottamatta Pohjois-Suomen yöjunia.

Teollisuusliiton lakkokohteiden joukossa on Haltonin Kausalan tehdas. Kaiken kaikkiaan Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa on lukuisia teollisuuden lakkokohteita.

Kuljetusalan lakko aiheuttaa viiveitä jäteastioiden tyhjennyksiin. Kouvolassa ja Iitissä lakon ennakoidaan vaikuttavan vain biojäteastioiden tyhjennyksiin. 

Lakon takia jäteastioiden tyhjennyspäivät voivat poiketa totutusta tällä ja ensi viikolla. Kymenlaakson Jätteen mukaan lakosta aiheutuvat viiveet saataneen kurottua kiinni ensi viikon loppuun mennessä.

JHL:n ulosmarssi voi näkyä Kouvolassa

Kouvolan kaupungin tiedotteen mukaan JHL on ilmoittanut työntekijöiden ulosmarssista torstaina klo 11–15.

Osa varhaiskasvatuksen lastenhoitajista, lasten erityisohjaajista ja päiväkotityöntekijöistä saattaa poistua työpaikoilta neljän tunnin ajaksi, mikä vaikeuttaa varhaiskasvatuksen toimintaa hoitopäivän aikana. Lasten hoidon turvallisuudesta tullaan kuitenkin huolehtimaan tilanteesta huolimatta.

Lisäksi osa Kouvolan koulunkäynninohjaajista saattaa poistua työpaikoilta, mikä vaikuttaa esimerkiksi iltapäivätoimintaan. Kaupungin tiedotteen mukaan ulosmarssilla tulee olemaan vaikutusta Kouvolan päiväkoti- ja kouluruokailujen järjestämiseen.

Iitin kunta ei ole tiedottanut mahdollisista ulosmarsseista.

Sähköverkkojen korjauksissa viiveitä

Energia-alan kaksipäiväisen lakon piirissä on yhtiöitä, jotka vastaavat sähköverkkojen kunnossapidosta, kuten KSS Rakennus Oy ja Lahti Energia Sähköverkko Oy.

Mediatietojen mukaan tämä voi vaikuttaa siihen, millä nopeudella mahdollisia myrskytuhoja saadaan sähköverkkojen osalta korjattua.

 

Muokattu klo 14.42: lisätty tietoja KSO:n toimipaikkojen aukiolosta.
Facebook