Iitinseutu Kesätauko Paraati
Kulttuuri26.5.2023 07:00

Turvallisuusalan yrittäjä käsikirjoitti kauhuelokuvan

Keke Soikkelin mielestä iittiläiset maisemat sopivat hyvin kauhuleffan kuvauspaikoiksi.

Minna Tervo

Iittiläisen Keke Soikkelin uusin aluevaltaus on suoraan unelmien kesäduunilistauksen kärjestä: hän tekee omaa elokuvaa. 

Soikkelin käsikirjoittama kauhuelokuva Tuomion saari kuvataan Iitissä kesän aikana. Hän ohjaa elokuvan itse.

Tuomion saaren ensi-ilta on loppuvuodesta, ja aiesopimus maanlaajuiseen teatterilevitykseen on sekin tuotantotiimillä takataskussa.

Tuotanto käyntiin nopeasti

Produktio reilun puolentoista tunnin kokopitkästä elokuvasta on pistetty pystyyn rytinällä, mikä hämmästyttää monia. 

— Moni kyselee ja ihmettelee minulle, että miten noin voi tehdä. Miksi ryhdyn näin isoon juttuun heti ensimmäiseksi, ja miksi en harjoittelisi ensin vaikkapa lyhytelokuvien kanssa, Soikkeli kertoo. 

— Miksi näin ei voisi tehdä? Sen kun tekee!

Soikkeli toteaa mutkattomasti, että hänellä ei ole entuudestaan kokemusta elokuvien teosta. Alan opiskelulle hänellä ei ole ollut aikaa.

Yhtä vaivattomasti hän toteaa, että uskaltaa tarttua erittäin isoihin haasteisiin. 

— Tykkään panostaa täysillä siihen juttuun, mihin ryhdyn. Sitten kun tehdään, tehdään kunnolla. En ole yksin tekemässä elokuvaa, vaan tässä on mukana hyvät osaajat. Minä opin parhaiten tekemällä itse ja tarpeen mukaan kysymällä muilta apua, Soikkeli sanoo. 

Yrittäjätaustaa toisaalla 

Vuonna 2012 Soikkeli perusti ensimmäisen turvallisuusalan yrityksensä Etelä-Suomen Turvamiehet, joka on sittemmin fuusioitunut Safetor-brändin alle, mutta toimii omana paikallisena yrityksenä.

Vuonna 2018 hän lähti lisäksi yrittäjäksi toiselle alalle ja perusti työntekijöiden välitykseen keskittyvän Työvoimaa.comin. 

— Kun työskentelin ravintoloissa portsarina, minua kyseltiin yhä enemmän suoraan töihin keikoille. Niinpä päätin perustaa oman yrityksen. Seuraavaksi kävi niin, että minulta kyseltiin, tiedänkö baariin tarjoilijoita ja muita työntekijöitä, Soikkeli kertoo. 

— Asiakkaat alkoivat luottaa siihen, että kyllä Keke hoitaa meille työntekijätkin. Siten henkilöstövälitysfirma syntyi turvallisuusyrityksen kylkeen.

Kirjoittaminen vei mennessään 

Vuosien varrella tuli muitakin yrityksiä. Soikkeli laittoi alulle myös jotain tyystin toisenlaista: 

— Aloitin käsikirjoituksen tekemisen Tuomion saari -elokuvaan vuonna 2016. Kässäri ei päässyt etenemään silloin pitkälle, sillä elämässä oli muita kiireitä.

Kerran syttynyt kiinnostus kirjoittamiseen ei kuitenkaan kadonnut, ja viime kesänä Soikkeli päätti, että uppoutuu kauhutarinaansa täysillä. 

— Tavaraa vaan alkaa tulla päähän, ja sieltä se tarttuu kynään, hän kuvailee kirjoitusprosessiaan. 

Elokuvista Soikkeli on pitänyt aina, mutta ei osaa nimetä tiettyä tyylisuuntaa tai yksittäistä elokuvaa, joka toisi hänelle inspiraatiota omaan ilmaisuun.

Pikainen luotaus Keke Soikkelin elämään ei sekään tuo pintaan erityistä tekijää, joka selittäisi kiinnostuksen nimenomaan kauhutarinan luomiseen.  

— Kun käsikirjoitus valmistui viime kesänä, sen jälkeenhän se kiinnostus alkoi toden teolla, ja lähdin viemään hommaa eteenpäin täysillä, Soikkeli kertaa. 

Tuotantotiimi kasaan

Tuleva ohjaaja kävi tekemään työtä, josta oli tullut hänelle vahvuus: solmimaan kontakteja ja hakemaan oikeita ihmisiä oikeille paikoille. Hän on kysynyt neuvoa ja apua joka suunnasta. 

Tuukka Temoselta olen saanut paljon arvokasta tukea ja tietoa, hän kiittelee iittiläistä Optipari Oy:n ohjaaja-tuottajaa. 

Tuotantoyhtiöinä Tuomion saari -elokuvassa ovat tv-tuotannoista kokemusta omaava Same-eYes Viihde Oy ja Soikkelin perustama Nordic Films. Osatuottajana on Kino 123:n perustaja ja aiempi yrittäjä Marko Hartama

Elokuvan budjetin ilmoitetaan liikkuvan sadoissa tuhansissa euroissa. Budjetti on laitettu kokoon osittain omalla rahoituksella, mainospaikkatuloilla sekä sponsoreiden tuella. Elokuva ei saa tukea säätiöiltä. 

Tekijäporukan ydintiimiin kuuluvat Soikkelin lisäksi Hartama, tuottaja Jesse Tervolin sekä Teemu Villikka, joka on pääkuvaaja ja leikkaaja. Elokuvaa on toteuttamassa yhteensä yli 50 tekijää. 

Intuitio apuna näyttelijävalinnoissa 

Näyttelijöiden valinnasta Keke Soikkeli päätti pitkälti itse, mutta osa mietittiin yhdessä tuotantotiimin kanssa. 

— Tunnen elokuvan, koska olen sen käsikirjoittanut, joten näyttelijöiden etsiminen oli minulle luontevaa. Siinä menin intuitiolla sen mukaan, kuka tuntuisi sopivan rooliin. Osa näyttelijöistä oli heti mielessäni, osa varmistui myöhemmin. Hienosti näyttelijät lähtivät tähän mukaan, Soikkeli kiittelee.

— On todella hienoa päästä antamaan mahdollisuuksia myös paikallisten teattereiden näyttelijöille. 

Näyttelijäkaartiin kuuluu suomalaisten hyvin tuntemia esiintyjiä. Päärooleissa nähdään Tähdet,tähdet -viihdeohjelmassa keväällä esiintynyt Konsta Hietanen, somevaikuttaja ja realitykasvoSonja Aiello sekä Salatuistaelämistä tuttu Markku Pulli

Kuvaukset 90-prosenttisesti Iitissä

Tuomion saaren tyylissä tavoitellaan realistista fiktiota.  

— Elokuvassa asiat tapahtuvat oikean näköisesti, eli varsinaisia tehosteita ei käytetä. Esimerkiksi tulipalo tehdään oikeasti ja näyttävästi. Vaarallisissa tilanteissa on mukana sijaisnäyttelijöitä tarpeen mukaan, Soikkeli kuvailee. 

Elokuvan sisällöstä ja juonesta paljastetaan, että traagisen menneisyyden omaava saari suo sinne päätyvälle kulkijalle tämän ansaitseman kohtalon.

Tuomion saari filmataan noin 90-prosenttisesti Iitissä. Soikkeli ei kerro, mikä saari Iitissä on valikoitunut elokuvan nimikkosaareksi. 

— Olen katsellut Iitin maisemia sillä silmällä, että miten mikäkin paikka sopisi kauhuelokuvaan. Tunnen maisemat hyvin, ja täällä on paljon hyviä kuvauspaikkoja.

Kenties elokuvantekijän luovuuden lähde onkin iittiläisessä maisemassa.

Facebook