Kuntien yhteinen E-kirjasto avautuu huhtikuussa
Myös iittiläiset pääsevät kuuntelemaan äänikirjoja ilmaiseksi.
Kansalliskirjaston ja kuntien yhteinen E-kirjasto avataan Kirjan ja ruusun päivänä 23. huhtikuuta.
Ylen mukaan alkuvaiheessa mukana on reilut 200 kuntaa, joissa asuu 85 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2025 mukaan tulee vielä lisää kuntia.
Iittiläiset pääsevät käyttämään E-kirjastoa heti sen avauduttua, kertoo vastaava kirjastovirkailija TuulaHeino.
Valtava määrä äänikirjoja
E-kirjastossa on lainattavissa suuri määrä äänikirjoja, e-kirjoja ja kotimaisia aikakauslehtiä. Aineistoa on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä jonkin verran myös muilla kielillä.
Valikoima on laajempi kuin esimerkiksi Ellibs-sovelluksessa, jota voi käyttää Kyyti-kirjastojen kirjastokorteilla.
E-kirjastoon ei tarvita kirjastokorttia. Palvelua käytetään maksuttomalla sovelluksella, joka ladataan mobiililaitteelle sovelluskaupasta.
Kun sovellusta käytetään ensimmäisen kerran, tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Vahvan tunnistautumisen avulla tarkistetaan, että käyttäjän kotikunta on liittynyt E-kirjastoon.
E-kirjastoa voi käyttää useammalta eri laitteelta. Asiakas voi esimerkiksi kuunnella äänikirjoja puhelimella ja lukea e-kirjoja tabletilla.
Toistaiseksi E-kirjasto toimii vain mobiililaitteilla.
Uutta aineistoa viikoittain
Äänikirjan tai e-kirjan voi lainata käyttöönsä kahdeksi viikoksi, minkä jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä.
Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan. Lehden lukeminen edellyttää verkkoyhteyttä.
Lukuoikeuksia on rajallinen määrä. Suosituimpia aineistoja voi jonottaa varaamalla niitä. Aineistoja hankitaan jatkuvasti lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain.
E-kirjastoa on kehittänyt Helsingin kaupunginkirjaston koordinoima ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama e-kirjastohanke. Tämän vuoden alussa palvelu siirtyi osaksi Kansalliskirjastoa.
Kansalliskirjasto tuottaa palvelun yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa.
Lisätietoja E-kirjastosta saa Kansalliskirjaston verkkosivuilta.