Haltonin Kausalan tehtaalla palkittiin työntekijöitä
— Haluamme olla vastuullinen yhteisökansalainen, toteaa Mika Halttunen.
On taas se aika vuodesta, kun Haltonin Kausalan tehtaalla jaetaan huomionosoituksia erityisen ansioituneille työntekijöille. Reilun 200 työntekijän joukosta muutamia kutsutaan esille noutamaan diplomi Halton Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Halttusen kädestä.
Sama toimenpide on käynnissä 35 maassa, joissa yhtiöllä on toimintaa, muun muassa Saksassa, Kanadassa, Kiinassa, Malesiassa ja Yhdysvalloissa.
Yhdeksässä maassa Haltonilla on tuotantolaitoksia, ja lisenssivalmistusta on Etelä-Afrikassa, Meksikossa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.
— Joissain maissa on vain myyntiedustus, kertoo Halttunen.
Maailmanlaajuisesti Haltonin palveluksessa työskentelee kaikkiaan noin 1 900 henkilöä.
— Tänä vuonna alamme lähestyä 2000 työntekijää.
Kolmannessa sukupolvessa
Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 298 miljoonaa euroa, tänä vuonna se tulee olemaan noin 315 miljoonaa euroa.
— Kasvua haetaan, se mahdollistaa monia asioita, kertoo yrityksen päämies.
55-vuotias yritys julkaisi viisi vuotta sitten kirjan ”Ilman salaisuuksia”, josta käy ilmi perheyrityksen pörssiyhtiöstä poikkeava toimintatapa pistää iso osa voitoista takaisin yhtiön kehittämiseen omistajille ulosmittaamisen sijaan. Myös palkitsemistilaisuudessa moni mainitsee Kausalan tehtaan väen olevan itselleen kuin toisen perheen. Yhtiön humaani toimintaperiaate on selvästi välittynyt myös henkilökuntaan.
Mikan isän, Sepon, Iittiin perustama yritys porskuttaa eteenpäin jo kolmannen polven voimin.
— Krista ja Aleksi ovat hallituksessa mukana. Joel ei ole vielä, hän opiskelee, kertoo Mika Halttunen.
Mikan puoliso Tarja Takki-Halttunen on Halton Groupin emoyhtiö Halton Venturesin hallituksen puheenjohtaja.
"Yhdysvallat on meidän suurin markkinamme"
Yritys on käynyt historiansa aikana läpi monta vaihetta ennen nykyistä keskittymistä vaativien tilojen ilmanvaihtoon ja palontorjuntaan.
— Isäni tausta oli myymäläkalusteissa Lahdessa. Hän pohti tuoteideaa, koska halusi yrittäjäksi. Ensimmäiset tuotteet olivat kassapöydät sekä kylmäkalusteet Kiitokorin autoihin. Päädyimme Iittiin, koska kunta rakensi meille hallin tämän nykyisen kiinteistön sijoille.
Yrityksen historian rönsyihin kuuluu mm. pullonpalautusautomaattien valmistaminen, mikä myytiin Norjaan, sekä myymäläkalustepuoli, joka eriytettiin ja meni aikoinaan Mikan Juha-veljen hoteisiin.
Tänä päivänä yritys on maailmalla markkinajohtaja ilmanvaihdon monella eri segmentillä, muun muassa teollisten keittiöiden ilmanvaihdossa. Yritys pärjää korkealla teknisellä osaamisella. Yrityksellä on satoja patentteja.
— Kasvussa on ollut myös terveydenhuoltoon liittyvät ilmanvaihdon ratkaisut, joita valmistetaan täällä Kausalassa.
Tällä hetkellä Kausalan tehtaan tuotteiden markkinat ovat kuitenkin jäissä yleisen rakentamisen kanssa ja palkitsemistilaisuutta varjostaakin hieman käynnissä olevat muutosneuvottelut. Tehtaalla ollaan kuitenkin valmiina heti, kun rakentaminen alkaa taas vetää.
— Yhdysvallat on meidän suurin markkinamme.
"Vastuullisuus on rakennettu meidän dna:han"
Halton on sukunimi englanninkielisissä maissa.
— Siksi alkuvuosina oli vaikea rekisteröidä nimeä.
Mistä muuten ”Halton”-nimi juontaa juurensa? Alku on Halt-tusen sukunimestä, entä loppu?
— Halton ei tarkoita oikeasti mitään, mutta se on helppo lausua, kuulostaa kansainväliseltä ja luo laadukkaan kuvan, hieman kuin Hilton, naurahtaa Mika Halttunen.
Laadukkaan kuvan ohella perheyritykselle tärkeä arvo on mm. yhteiskuntavastuu. Se näkyy mm. urheilun tukemisena.
— Haluamme olla vastuullinen yhteisökansalainen. Vastuullisuus on rakennettu meidän dna:han.
Kulttuuripuolikaan ei ole hallituksen puheenjohtajalle tuntematonta. Kitaraa soittavan Mika Halttusen Ärräpää Orchestra harjoittelee aktiivisesti Iitissä ja silloin tällöin esiintyykin.
— Iitti on minulle merkittävä paikka siinä mielessä, että minulla on täällä ystäviä ja bändin kanssa treenataan Radansuussa, kertoo Helsingissä kirjoilla oleva mies.
Yrityksen henkilökunnan palkitsemistilaisuuden loppupuolella jaettavat Halton-mitalit, joita myönnetään vuosittain "elämäntyöstä" ja poikkeuksellisesta vaikuttamisesta yhtiön menestykselle, ovat paikallisen, jo edesmenneen taiteilijan Osmi Nyströmin suunnittelemia. Ne otettiin Kausalassa ylpeydellä vastaan.