Tapahtumat14.3.2023 07:30

Iitinseutu vierailee vaalitilaisuuksissa: Kokoomus

Iitinseutu vierailee Kausalassa järjestettävissä vaalitilaisuuksissa ja kuulostelee, mitä äänestäjillä ja ehdokkailla on eduskuntavaalien alla mielessään. Juttusarjan kolmannessa osassa käydään kokoomuksen teltalla. 

Minna Tervo

Kausalan torilla pidetään joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina markkinapäivä, joka vilkastuttaa keskustaajaman. Maaliskuun kuukausimarkkinoilla 7.3. puolueryhmät pystyttivät aamusta omat esittelytelttansa myyntikojujen rinnalle.

Kirpeä pakkasaamu avautui keväiseen auringonpaisteeseen, ja torille alkoi saapua hyväntuulista väkeä.

Kokoomuksen pisteellä Markku Yli-Kaitala, Juha Nikula jaTeemu Kinnari tarjoilivat kahvia äänestäjien lisäksi myös omilta teltoiltaan paikalle piipahtaneille muiden puolueiden edustajille. Vaaliväen kesken vaihdettiin iloisia tervehdyksiä.

Yli-Kaitala on Iitin kokoomuksen paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja ja Nikula paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen. Kinnari on eduskuntavaaliehdokas Hollolasta.

Kehuja uudelle vaalipiirille ja maakunnalle

Vaaleissa ei ole ehdolla iittiläisiä kokoomuksen ehdokkaita, mutta Yli-Kaitala kertoi, että Iitin kokoomus tukee Hämeen vaalipiirin ehdokkaita heidän vaalityössään. 

— Parin viikon päästä meillä on täällä muutaman päivän ajan auki vaalikahvila, ja kaikki Hämeen piiriin ehdokkaat ovat tervetulleita sinne esittäytymään.

Iitin pääsy Hämeen vaalipiiriin saa Yli-Kaitalalta kehuja yhtäläisesti maakunnan vaihdoksen kanssa. Hänen mukaansa Iitti on otettu Päijät-Hämeessä erittäin lämpimästi vastaan.

— Päijät-Hämeen organisaatiot ovat olleet Iitille osittain uusia, mutta saamamme vastaanotto on ollut oikein hyvä.

Hyödyt heijastuvat Iittiin saakka

Vastavuoroisesti Yli-Kaitala kokee Päijät-Hämeen vetovoimaisena alueena iittiläisille.

—­ Maakunnan kehitys on nousujohteista, ja se heijastuu osaltaan Iittiin saakka.

Yli-Kaitala sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että Päijät-Hämeessä on Suomen eniten yrityksiä, joiden tausta on perheyrittämisessä.

Uudessa maakunnassa Iitin kokoomus on tutustunut hämäläiseen puolueväkeensä.

— Iitissä pidettiin Hämeen kokoomuksen syyskokous viime syksynä, jolloin Hämeestä tultiin tutustumaan Iittin. Yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin.

Riittävätkö rahat?

Äänestäjien ajatuksista kevään vaaleissa Markku Yli-Kaitala nostaa esille Suomen kansantalouden.

— Hyvin laajasti on tullut esille huoli, että miten rahat riittävät. Mehän otamme velkaa lapsille ja lapsenlapsille, jotka edustavat pieneneviä ikäluokkia, ja joilla eläkeikä nousee.

— Ei ole oikein, että otetaan velkaa. Menot on sopeutettava tuloihin. Ihmisiä huolestuttaa, että miten tämä asia hoidetaan.

"Jos sairaalaan ensin pääsisi"

Juha Nikula kertoi roolinsa kokoomuksen paikallisyhdistyksessä olevan vaalikampanjoinnin aikana pitkälti taustatyön tekemistä, kuten teltan ja mainostelineiden pystyttämistä.

Puitteiden rakentamisen ohessa hän on juttusilla äänestäjien kanssa.

— Sote on erittäin tärkeä asia ihmisille. Harjun terveyttä arvostellaan Iitissä, mutta on siinä hyviäkin puolia. Päijät-Hämeen keskussairaalaan ollaan täällä erittäin tyytyväisiä: sitten kun sinne ensin pääsee, Nikula sanoi.

Kinnarilla Iitti-kytkös

Teemu Kinnari oli markkina-aamuna ainoa torille saapunut kokoomuslainen eduskuntavaaliehdokas. Hän esittäytyi maanviljelijäksi ja metsäalan asiantuntijaksi sekä Hollolan kunnanhallituksen puheenjohtajaksi.

— Minulle tullaan luontaisesti puhumaan maa- ja metsätalousasioista sekä ruoasta, huoltovarmuudesta ja omavaraisuudesta, metsätilan Pohjois-Iitissä omistava Kinnari kertoi.

Kinnari kokee taustansa takia, että hänellä on paljon annettavaa Päijät-Hämeen maalaiskunnille.

— Yrittäjänä nostan esille suomalaisen työn ja yrittäjyyden edellytykset. Koska talousajattelu on minulla yrittäjänä verissä, haluan ajaa vastuullista taloutta. Suomen talous pitää saada kestävälle uralle.

Turvallisuuden kokemus

Monen muun ehdokkaan tavoin Teemu Kinnari nosti keskeiseksi vaaliteemaksi turvallisuuden, joka nousee herkästi esille keskusteluissa.

— Sotatilanne Ukrainassa vaikuttaa turvallisuuden kokemukseen, vaikka Suomea ei tällä hetkellä mikään välittömästi uhkaa.

Myös koulutus sekä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat asioita, joista Kinnari kertoi puhuvansa toistuvasti äänestäjien kanssa.

Teemu Kinnari muistutti, että kansanedustajan on osattava ajaa oman alueensa etua ja nähtävä paikalliset tarpeet koko Hämeen alueella.

— Iitti on otettu meidän vaalityössämme yhdeksi tärkeäksi kohteeksi, ja täällä on käyty jo useamman kerran. Tulemme käymään vielä uudestaankin, Kinnari lupasi.

"Palvelut säilytettävä"

Yksi ehdokkaita torilla jututtaneista äänestäjistä oli PäiviPeltola. Hänen kiinnostuksen aiheensa eduskuntavaalien alla liittyvät kiinteästi Iitin paikallisiin palveluihin.

— Olen kuullut huolia, joiden mukaan menetettäisiin täältä terveysasema. Se pitää säilyttää, eikä lääkärien määrää asemalla saa enää yhtään vähentää, Peltola sanoi napakasti.

— Iitissä pitää pysyä myös alakoulut sekä yläkoulu ja lukio.

Peltola kaipasi parannusta julkisiin liikenneyhteyksiin lähikaupunkien ja Iitin välille.

— Etenkin linja-autoliikennettä on parannettava.

"Ihmiset muuttuvat, puolue ei"

Kokoomuksen teltalla kahvia nauttinut iäkkäämpi rouva kertoi ajatuksiaan vaaleihin liittyen. Hän ei halunnut nimeään julkisuuteen.

— Hyvinvointipalvelujen saaminen on tärkeä aihe. Se, pysyykö Iitti itsenäisenä kuntana, on sekä kiinnostava että huolestuttava asia.

Hänelle sopivan ehdokkaan löytäminen aiemman Kaakkois-Suomen vaalipiirin alueelta olisi ollut helpompaa kuin nyt uudesta Hämeen vaalipiiristä.

— Minulla on selvä kanta asiaan: ihmiset muuttuvat, puolue ei. Eiköhän oma ehdokas ole jo selvillä, rouva totesi.

Facebook
Näytä mainos