Tapahtumat17.3.2023 05:30

Iitinseutu vierailee vaalitilaisuuksissa: SDP

Iitinseutu vierailee Kausalassa järjestettävissä vaalitilaisuuksissa ja kuulostelee, mitä äänestäjillä ja ehdokkailla on eduskuntavaalien alla mielessään. Juttusarjan neljännessä osassa käydään SDP:n teltalla.

Minna Tervo

Tiistaisen markkinapäivän tunnelmaa Kausalan torilla 7. maaliskuuta kohotti keväinen auringonpaiste, ja monia kiinnosti Iittiin vierailemaan saapunut kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.).

Kausalaan ministeri saapui Kotkasta, ja ennen lounastaan kunnan edustajien kanssa Paatero tapasi äänestäjiä torilla sosiaalidemokraattien vaaliteltalla.

Ministeri kuvaili kevään eduskuntavaalien olevan lähtökohdiltaan jännittävät, sillä isoimpien puolueiden väliset kannatuserot ovat pieniä.

— Ihmiset pääsevät aidosti päättämään, kuka on tuleva pääministeri: onko se Sanna Marin, Petteri Orpo vai Riikka Purra.

Huolta toimeentulosta

Keskusteluista äänestäjien kanssa Paatero poimi esille huolen toimeentulosta hintojen nousun seurauksena. Hintakehitykseen vaikuttaa sota Ukrainassa, joka synnyttää myös huolen turvallisuudesta.

— Arkeen kuuluvista sote-palveluista tulee kysymyksiä niin täällä Iitissä kuin muuallakin, Paatero lisäsi.

Puolueiden yhteiseksi tulevaisuuden haasteeksi ministeri näkee valtion taloudellisen tilanteen tasapainottamisen yhdessä palvelujen riittävän säilyttämisen kanssa.

— Miten pystytään säilyttämään ihmisille turvallinen olotila siitä, että palvelut säilyvät, eikä kenenkään toimeentulo romahda? Tämä keskustelu tulee jatkumaan.

Paatero kertoi, että SDP:n näkemyksen mukaan työllisyysasteen nosto ja kasvun vahvistaminen ovat parempia keinoja kuin leikkaaminen.

Suosittu pääministeri tuo SDP:lle etua vaaleissa

Sanna Marin on saanut pääministerinä suurta huomiota ja suosiota. Onko Marinin menestyksellä vaikutusta SDP:n kampanjointiin eduskuntavaaleissa?

Sirpa Paateron mukaan on.

— Tutkimuksen mukaan 63 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että hallitus on hoitanut maata hyvin. Koko hallitus on pitänyt asioita hyvin ohjaksissa — ja erityisesti siinä näkyvänä henkilönä Sanna Marin. Se on vakuuttanut suomalaiset. Onhan se hieno luottamuksen osoitus kansalaisilta, Paatero pohti.

— Hallitus on ollut Suomen johdossa koko koronakriisin, Ukrainan hyökkäyssodan, inflaation sekä energiakriisin ajan, ja silti on pystytty tekemään isoja uudistuksia. Kaikki on vaatinut aikamoista johtamista, ja siinä Sanna Marin on osoittanut loistavasti omat taitonsa, Paatero antoi tunnustusta.

Opettaja haluaa kehittää koulutusta

Omaa vaalityötään SDP:n teltalla teki lahtelainen kaupunginvaltuutettu Marju Markkanen. Hän kertoi olevansa kasvatustieteiden tohtori sekä opettaja, joka työskentelee toiminnanjohtajana päivätoimintakeskus Kaarisillassa Villähteellä.

Ammatillista näkökulmaa hyödyntäen Markkanen haluaa politiikan kautta auttaa nuoria löytämään itselleen oikean koulutusväylän.

— Meidän täytyy saada koko kasvatuksen ja opetuksen ketju kuntoon varhaiskasvatuksesta aina yliopistotasolle asti. Se tarkoittaa riittävää rahoitusta ja sitä, että rakenteet saadaan kuntoon.

Paikalliset huolenaiheet kiinnostivat

Lisäksi Markkanen haluaa olla kehittämässä mahdollisuuksia yritystoiminnan luomiseksi ja parantaa osallistumista liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin. Isoiksi yhteisiksi huolenaiheiksi hän nimeää Ukrainan sotatilanteen, energiakriisin ja inflaation.

Iitti on Nastolasta kotoisin olevalle Marju Markkaselle tuttu paikka naapurikuntana.

— Olen tänään nimenomaan tutustumassa iittiläisiin ja kuuntelemassa, mitkä ovat paikalliset huolenaiheet.

Isä tekee vaalikampanjassa taustatyötä

Torilla teki vaalityötä myös iittiläinen SDP:n ehdokas Eemeli Lehtinen. Sillä aikaa kun Lehtinen keskusteli äänestäjien kanssa, hänen isänsä Esa Lehtinen piti silmällä järjestelyjen sujumista ja jakoi vaalimainoksia.

Iitissä pitkään demareissa vaikuttanut Esa Lehtinen kertoi, että huomio poliittisessa työssä kuuluu perheessä nyt nuoremmalle Lehtiselle.

Isä keskittyy muun muassa vaalimainosten teettämiseen ja jakamiseen.

— Tehtäviini kuuluu myös rahankeruu vaalityöhön, sillä se maksaa paljon. Vaalibudjetti liikkuu 20 000 ja 25 000 euron välillä, Lehtinen sanoi.

Panostus nuoriin äänestäjiin

Esa Lehtinen on seurannut sosiaalisen median vaikuttavuutta poikansa vaalikampanjassa.

— Eemeli haluaa panostaa vahvasti nuoriin. Tik Tokissa hänen julkaisunsa on parhaimmillaan saanut 90 000 katselukertaa. Nyt sitten nähdään, miten sosiaalinen media puree, ja ratkaiseeko nuoriso nämä vaalit. Jos ratkaisee, uskon, että Eemeli on hyvin korkealla näissä vaaleissa, isä-Lehtinen pohti.

Vihreä siirtymä on Suomelle mahdollisuus

Eemeli Lehtinen nosti tärkeiksi aiheiksi Suomen talouden, hyvinvointivaltion ydintehtävät, turvallisuuden, yhteydet eli infran sekä riittävän sosiaaliturvan. Näistä hän keskustelee äänestäjien kanssa.

— Meidän kansantaloutemme ei riitä hyvinvointivaltion rahoittamiseen. Velkaantumista pitäisi saada hillittyä. Mistä toissijaisista menoista voidaan supistaa? Mistä luodaan jatkossa kasvun eväät?

Ehdokas sanoi näkevänsä, että Suomella on paljon mahdollisuuksia olla kannattavasti mukana toteuttamassa vihreää siirtymää, jossa pyritään pääsemään eroon fossiilisista polttoaineista energiaratkaisuilla.

— Suomi on sitoutunut vahvasti vihreään siirtymään, mukaan lukien elinkeinoelämä ja yritykset.

Monta kanavaa

Maaliskuun alussa Lehtisen vaalityö oli täysillä käynnissä, mikä tarkoitti vierailuja toreilla ja tapahtumissa, keskustelupaneeleihin osallistumista sekä puolueen vaalibussikiertuetta.

— Somen vaikutus kasvaa vaali vaalilta, siellä täytyy olla näkyvillä. Minulla on Facebookin, Instagramin ja Tik Tokin kanavat käytössä sekä usean vaalikoneen tiedot täytettyinä.

Päijät-Häme toimijoineen on Eemeli Lehtiselle entuudestaan tuttua seutua, mutta Kanta-Häme on toistaiseksi jäänyt etäämmäksi.

— Aika paljon äänestäjät kuitenkin äänestävät ehdokasta lähialueeltaan, hän uskoo.

Facebook