Iitinseutu vierailee vaalitilaisuuksissa: Perussuomalaiset
Iitinseutu vierailee Kausalassa järjestettävissä vaalitilaisuuksissa ja kuulostelee, mitä äänestäjillä ja ehdokkailla on eduskuntavaalien alla mielessään. Juttusarjan ensimmäisessä osassa käydään perussuomalaisten teltalla.
Lauantaina 18. helmikuuta Kausalan torilla oli yksi puolue tekemässä vaalityötä. Paikalla oli Hämeen vaalipiirin perussuomalaisia eduskuntavaaliehdokkaita, mukaan lukien kaksi PS:n istuvaa kansanedustajaa: RamiLehto ja JariRonkainen.
Lisäksi oli muuta puolueväkeä paikallisyhdistys- ja piiritasolta tukemassa ehdokkaiden vaalityötä ja hoitamassa makkaratarjoilua.
"Sieltähän ne tietokoneelta tulevat tutuiksi"
Torilla piipahtanut iittiläinen Urmas Altio sanoi, että Helsinkiin pitäisi saada edustaja omalta paikkakunnalta.
— Iitti on hiljentynyt pahasti. Palveluita on vähentynyt ja loppunut. Suuntaus pitäisi saada käännettyä takaisin päin, Altio pohti.
— Iitin omat ehdokkaat ovat tuttuja, mutta muut vaalipiirin ehdokkaat eivät ole. Sieltähän ne tietokoneelta tulevat tutuiksi.
Urmas Altio kertoi aikovansa vierailla eri puolueiden tilaisuuksissa ennen vaaleja.
Makkaraa ja keskusteluja
Perussuomalaisten teltassa Hannu Kaasinen ja Vesa Salminen vastasivat makkaranpaistosta. Kaasinen on Lahden kaupunginvaltuutettu ja Salminen Lahden Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja sekä puolueen Hämeen piirin varapuheenjohtaja.
Grillaamisen ohessa he juttelivat iittiläisen Juha Vierumäen kanssa.
— Olin kunnanvaltuutettu edellisellä valtuustokaudella Iitissä. Seuraan edelleen aktiivisesti politiikkaa, demareiden riveissä vaikuttanut Vierumäki mainitsi.
Kaksi nuorehkoa iittiläisnaista halusi kertoa ajatuksiaan vaaleista nimettöminä.
— Tulimme torille ennakkoluulottomasti kuuntelemaan ehdokkaita ja tapaamaan tuttuja. Emme paljon mieti sitä, että vaalipiiri on uusi: onhan sote jo Päijät-Hämeessä, naiset sanoivat.
"Suomen etua pitää ajaa"
Lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvointi huolestuttaa iittiläisnaisia.
— Äskettäin uutisissa kerrottiin, että nuoria koulutetaan paljon ammatteihin, joihin he eivät kuitenkaan työllisty. Koulutusjärjestelmää pitää korjata.
— Tietysti myös sota Ukrainassa on huolenaihe, vaikka se ei suoraan liitykään Suomeen. On tärkeää, että täällä on turvallista.
— Suomen etua pitää ajaa. Itsenäisyys ja demokratia täytyy säilyttää. Luontoarvot ovat myös tärkeitä, naiset luettelivat.
Iitti ei vielä kovin tuttu
Heinolalainen PS:n vaaliehdokas JadeGustafsson kertoi tulleensa jo toistamiseen Iittiin tapaamaan äänestäjiä.
— Iitti ei toistaiseksi ole minulle kovin tuttu. Olen pysähtynyt täällä ohikulkumatkoilla huoltoasemilla ja kaupoissa. Perheniemi on minulle tuttu, sillä kaverillani on mökki siellä, Gustafsson kertoi:
— Iitti on uutena alueena mukana Hämeen vaalipiirissä, joten ehdokkaiden kannattaa kiinnittää tänne huomiota. Äänet, jotka aiemmin olivat Kymin alueella, siirtyvät jaettaviksi Hämeeseen.
Gustafssonin keskeisimmät teemat vaaleissa ovat Euroopan unionista irtautuminen ja verotuksen keventäminen.
— Suomalaisia ei tarvitsisi verottaa niin rankalla kädellä, jos emme niin auliisti jakaisi rahaa ulkomaille kehitysapuna, EU:n jäsenmaksuna sekä EU:n tukipaketteina. Nyt meille on sitten tulossa Nato. Mielestäni meidän ei kannata kuulua ihan jokaiseen ryhmittymään, koska se on kallista.
"Sote-uudistusta pitäisi vielä höylätä"
Jade Gustafssonin mielestä perussuomalaiset voisivat vaikuttaa mahdollisessa hallitusvastuussa ainakin sosiaali- ja terveyspalveluihin.
— Sote-uudistus oli susi syntyessään. Ihmeellistä, että se oli 15 vuotta mietinnässä, kehityksessä ja työpöydillä, mutta yksikään aiempi hallitus ei kokenut sitä niin valmiiksi, että sen voisi tuoda käytäntöön. Ajatuksena on alun perin ollut keskittäminen, jolla saadaan säästöjä, Gustafsson sanoi.
— Nyt luotu hallintohimmeli on kallis, ja rahat valuvat johtajille sekä päättäjille; eivät hoitajille. Sote-uudistusta pitäisi mielestäni vielä vähän höylätä.
Yhteistyötä myös Kouvolan suuntaan
Kausalassa äänestäjiä jututtanut kansanedustaja Rami Lehto vakuutti, että Iitti ei ole tuntematonta tienoota hänelle eikä Hämeen vaalipiirin perussuomalaisille.
— Kansanedustajana olen koko ajan kiertänyt maakuntia. Olemme liikkeellä ilman vaalikampanjoitakin. Yhteistyötä tehdään yli rajojen ja edelleen myös Kouvolan suuntaan, Lehto sanoi:
— Meille on tärkeää tehdä yhteistyötä paikallisyhdistysten kanssa. Haluamme saada kasvatettua Iitin perussuomalaisten ryhmää.
Oma asiapohja
Entä miten perussuomalaiset suhtautuvat hallitusneuvotteluihin, jos sellaiset tulevat puolueelle vaalien jälkeen eteen?
— Perussuomalaisilla on oma asiapohja, jolta neuvotteluihin lähdetään. Tietysti hallitusneuvottelut ovat kompromissien tekoa, mutta siihen ei voida suostua, että emme saa mitään. Meidänkin ajatuksia pitää oikeasti kuunnella.
— Kun perussuomalaiset pääsivät hallitukseen vuonna 2015, oli sovittu, että perussuomalaisia ajatuksia on hallitusohjelmassa mukana. Ne kaikki kuitenkin torpattiin hallituskauden aikana. Siitä tuli meille sisäistä eripuraa. Perussuomalaiset heitettiin hallituksesta ulos, ja siniset olivat sisällä.
Turvallisuus tärkeää
Yhdeksi isoksi ja ajankohtaiseksi vaaliteemaksi Rami Lehto nimesi kotimaisen turvallisuuden.
— Meidän pitää kiinnittää huomiota jengiytymiseen. Koulussa pitää olla koulurauha, ja siellä pitää oppia.
— Sote-rahoituksen täytyy olla riittävä. Samaan aikaan kun rahavarat pienenevät, valtion velka ja korkomenot kasvavat. Perussuomalaisilla on omat ajatuksensa siitä, mitä täytyy priorisoida ja mistä leikata. Asioita voidaan tehdä uudella tavalla ja paremmin.
"Ei enää säälivitosia"
Esimerkiksi kouluissa asioita voitaisiin tehdä Lehdon mielestä toisin.
— Ei enää säälivitosia, vaan oppilaan pitää jäädä luokalle, jos hän ei ole oppinut tarpeeksi, Rami Lehto linjasi:
— Kun ennen mentiin alakoulun ensimmäiselle luokalle, siellä alettiin opetella lukemista, kirjoittamista ja laskemista. Nyt on kaksivuotinen esikoulu, missä näitä taitoja opetellaan, ja silti on oppilaita, jotka eivät opi yhdeksän vuoden aikana kunnolla lukemaan ja kirjoittamaan.
Lehto huomautti, että ammatin opiskeleminen voi olla peruskoulun jälkeen vaikeaa, jos ei osaa kunnolla lukea.